Založit webové stránky nebo eShop
 

Chs Black horse

♥♥ Vše o morčatech ***

V téhle složce najdete: info o morčatech všeobecně, info o mojich morčí (např.krmení, bydlení...)

Původ

 Morčata pocházejí výhradně z Jižní Ameriky.Staří Inkové je chovali v Andách, jejich chýše bývají v zadní části obydleny lidmi v horním patře a morčaty v dolním patře.Průzkum mumií na morčecím pohřebišti prokázal že už dříve existovala morčata s různými barvami jenom černá barva byla spojována se zlýmí duchy.Podle Inků měla morčata přitahovat nemoci, platí to až do dnes.
Proto chudí lidé obětováváli morčata a bohatí lamy.
 
 Do Evropy se 1. morčata dostala roku 1492.Později byla převezena na lodi s otroky přes GUIENU.Zpočátku  se morče považovalo za velmi vzácné a drahé zvíře, stálo 1 guineu.V mnoha zemích je morče - jejich jazykem - považováno za ,,prase".Tento živočich se stavbou těla a zvuky opravdu podobá praseti!
 

Smysly

Sluch

U morčete má hlemýžď vnitřního ucha 4 záhyby,u myší, krys a také u člověka jen 2,5.Morčata tedy mají mnohem více sluchových buňek.Zatímco mi zaznamenáváme jen 20 000HZ, morčata zaznamenávají 33 000HZ.
 

Čich

Je důležitý hlavně při poznávání svých druhů, nebo při pohlavním chování.Ve srovnání s člověkem mají morčata mnohem vyvinutější čichové vnímání, je asi 1000x silnější než u nás! Čich je také důležitý při přijímání potravy.
 

Zrak

Morčata- díky umístění očí- můžou vidět nejen dopředu, ale také do stran bez jediného pohnutí hlavy.Mají tak mnohem větší zorné pole něž mi, to je důležité hlavně u divokých morčat pro jejich ochranu před nepřáteli.
 

Hmat

Díky hmatovým vousům může morče i ve tmě zjistit, zda se protáhne otvorem, nebo zda jsou před ním překážky.Morčata plemene Rex mají tyto vousy zkrácené a částečně zvlněné, morčata plemen Merino a Alpaca je nemají pevné a rovné, ale zvlněné a mají tak slabší hmatové orgány!
 

Zařazení

                                                                                   

Řád Hlodavci
Podřád Dikobrazočelistí
Čeleď Morčatovití
Podčeleď Morčata
Rod Morče
Druh Morče divoké (Cavia aperea)
Podruh Morče domácí (Cavia aperea f. porcellus)
 

Info v tabulce

Délka života 5-8 let
Hmotnost 700-1500g
Ideální věk pro 1. březost 5-8 měsíců
Ideální váha pro 1. březost/připouštění 700g
Délka březosti 59-72 dní
Délka říje 6-11 hodin
Délka pohlavního cyklu 15-17 dní
Nástup říje po porodu 2-15 hodin
Počet mláďat ve vrhu 1-7 (běžně 3-5)
Porodní hmotnost 70-110g
Doba kojení 3-5 týdnů
Příjem pevného krmiva 2.-4. den
Odstav min. 4 týdny
Váha při odstavu 250-300g
Složení mateřského mléka bílkoviny 8%, tuky 4%, laktoza 3%
Tělesná dospělost

samec 10-12 týdnů

samice 12- 14 týdnů

Teplota těla 37,5-39°C
Dechová frekvence 70-110/min.
Srdeční frekvence 240-310/min.
Objem krve 5-7ml/100g ž. hm.
Teplota prostředí 18-22°C
Vlhkost vzduchu 45-65%
Potřeba vody na 1 den 80ml/kg
Potřeba krmiva na 1 den 60g/kg hmotnosti
Délka morčete kolem 25cm
Morče Anglicky Guinea pig-prřase za 1 guinei
Morče Německy das Meerschweinchen-mořské prase
Morče Francouzsky Cochon d'Inde-Indiánské prase
 

Příbuzenstvo morčat

Morče divoké - (Cavia aperea)

Morče divoké má odlišnou stavbu těla od domácího.Je o něco delší a také hubenější. Má úzkou hlavu, což jim napomáhá procházet mezi křovisky. Také je to výborný skokan, který při leknutí může vyskočit až 1 metr do výšky Zbarvení je tmavohnědé až černohnědé (podobné zlaté aguti). Kožíšek je o hodně tvrdší než u našich domácích morčat. Je společenské a žije v koloniích. Vyhrabávají si zemní nory, nebo osidlují opuštěná doupata jiných zvířat. Žije jako stepní zvíře v travinách a křoviskách. Morče divoké začíná být aktivní za soumraku a v noci, což slouží jako ochrana proti dravcům, šelmám a jiným nebezpečným zvířatům.

Rozmnožování je téměř stejné, jako u domácích morčat.Březost trvá 62-70 dní. Mláďata se rodí již se srstí, vidí, slyší,jsou zcela vyvinutá. Už druhý až třetí den mohou pojídat tuhou

stravu. Jsou tedy brzo samostatní. Samice mláďata kojí okolo tří týdnů.Indiáni morčata pojídali, někdy je chovali jako domácí zvířata, anebo jako obětní zvířata. Dokonce bylo nalezeno mumifikované morče v hrobech dávných indiánů, jako milodar.Indiání místo drůběže a dobytka chovali tato morčata.

http://www.biolib.cz/IMG/GAL/69005.jpg

 

Kapybara - (Hydrochaeris hydrochaeris)
Kapybara žije v Jižní Americe v blízkosti řek a je to nejtěžší hlodavec světa. Její délka je 1,1 - 1,3 metrů a váží až 66 kilogramů. Výška v kohoutku je 50 centimetrů. Má krátké, robustní končetiny, kde prsty má spojené plovacími blánami. Nozdry, oči a uši má vysunuté k horní klenbě hlavy, takže během plavání může vnímat okolí. Kapybara stejně jako morče nemá ocas má tmavohnědé zbarvení, živí se výhradně rostlinou potravou (tráva, vodní rostliny, kůra stromů). Páří se ve vodě. Březost trvá 150 dní a rodí 2-4 mláďata, která jsou dokonale vyvinutá. Matka kojí mláďata 2 měsíce, ale už hned po narození můžou přijímat tuhou stravu, pohlavně dospívají v 15 měsících. Kapybara se dožívá 8 - 12 let, má mnoho nepřátel včetně člověka, který jí loví na maso a na kůži. Mezi další nepřátele patří anakonda, která dokáže pozřít celou kapybaru!Tento hlodavec vydrží pod vodou 8 - 10 minut. Je to výborný plavec, žije ve skupinkách.

Kapybara (Hydrochoerus hydrochaeris)
 
 
Mara stepní - (Dolichotis patagonum)
Mara stepní je hlodavec, který má dlouhé nohy, proto připomíná srnku nebo malého jelínka. Její délka je 43-78 cm a váha 2 kg. Mara má krátký ocas, který měří okolo 2,5 cm a na kýtách má bělavý páskovitý lem. Čenich je dlouhý, oči a uši má velké. Dobře běhá a skáče, na předních nohách jsou čtyři prsty a na zadních tři-tímto znakem se mara podobá morčeti. Potravou jsou různé rostliny, plody, semena, květy, ale hlavně spásají trávu a nízké keříky. Vyskytuje se v Jižní Americe, hlavně v jižní části. Samice je březí 77 - 90 dní a poté rodí jedno až tři (v průměru dvě) mláďata. Mláďata se rodí plně vyvinutá, která již od narození vidí. Několik dní jsou ukryty v noře. Mary žijí v páru, který trvá celý život, pro mláďata vyhrabávají rodiče velká doupata.Dožívají se až 15 let.
            
  Obrazek
 
 
Aguti zlatý - (Dasyprocta leporyna), azarův
Aguti se vyskytuje v Jižní Americe v oblasti střední a jižní Brazílie v Paraguay. Jeho hmotnost se pohybuje kolem 2,4 - 3,2 kg, délka 45-57 cm a délka ocasu 1,5 až 3 cm. Aguti se může dožít až 15 let. Živí se různými plody, trávou. Březost trvá 100 dní a poté se rodí 1 - 4 mláďata. Aguti azarův se liší od agutiho zlatého trošku jiným odstínem barvy. U Agutiho zlatého je zadní část víc do zlatova.
Dasyprocta leporina - aguti zlatý
 
 
 
 

 


 
 
 
TOPlist
TOPlist
TOPlist